Eftersom det regnat nästan varje dag sedan jag tog ut skänken så har jag inte gjort mycket. Värmepistol och skrapa blev alldeles för mycket jobb och för litet resultat därför har den fått ligga under presenning och skottkärra tills idag.
Jag plockade fram en burk med gammal hemmagjord Bums och började behandla översidan. Målade på, väntade 5 minuter, spola vatten och skura. Ofta går det bra att hjälpa till med en färgskrapa efter ett tag men inte på den här ‘färgen’. För kort tid. Gjorde om och väntade tio minuter, spolade vatten och skurade. För kort tid ändå 🙂 Visst hände det saker men inte tillräckligt.

Målade på Bums och gjorde lunch och åt (ca en timme). Det var bättre. Nästan allt borta och det får duga, huvudsaken är att det hårda skrovlet är borta.

Så här blandar jag färgborttagningsmedel (det hette Bums när jag var yngre och är billigt och lätt att göra själv):

BUMS
5 dl vatten, kallt
1½ dl kaustiksoda
3/4 dl tapetklister (pulver)

Gummihandskar och glasögon eller skyddsglasögon på.
Häll en halv liter vatten i en plastburk, häll i ca 1.5 dl kaustiksoda, vispa försiktigt tills allt är löst. Håll helst till utomhus efterrsom ångorna kan vara frätande att andas in.
Ta ALLTID vatten först och luten sedan, annars kan det explodera upp i ansiktet!
Häll i tapetklistret och vispa ordentligt. Låt stå en halvtimme och svälla.
Se till att ha ett ordentligt lock som passar och märk burken så det inte blir några misstag och håll den sen utom räckhåll för barn och djur.

När du använder något med lut (kaustiksoda) så ha alltid en kanna vatten med något surt i till hands (eller en sprayflaska!). T.ex. har jag en blomkanna, tvåliters, med 1 dl äppelcidervinäger (ta ättika, citronsyra eller vad som finns hemma och fyll upp med vatten. Lut är alkaliskt, ättika är surt och de neutraliserar varandra. Så om du får stänk på huden (eller i ögonen) ; spola med det sura vattnet och skölj sen efter med rent vatten.
Samma sak på ytan du behandlat med Bums. När du sköljt rent ordentligt, spola snabbt över med sura vattnet och låt stå en minut. Spola sen rent igen. Nu fräter inte eventuellt kvarvarande lut på träet.
Jag behöver väl inte säga det men gör det i alla fall: ha oömma kläder och gummistövlar på när du jobbar med sånt här!